TAPS Україна

КОЛИ ПРИРОДА ДАРУЄ СВІТЛО ДЛЯ ПОРАНЕНИХ ДУШ

image

Психологіня БФ "Тапс" Олена Шилова разом з родинам загиблих військових побувала на базі відпочинку і провела  пікнік, який пройшов у дуже теплій атмосфері - спілкувалися з тваринками у зоопарку, гуляли біля річки, розмовляли і пили смачний чай з солодощами. 
                                                                                                                                           -  Дівчата дякую кожній за вчорашній день. Трохи перезавантажили мозок. Мені було комфортно.  Я не думала про те, що хтось не зрозуміє мене, могла навіть посміятися. Якщо якісь розмови мене втомлювали, то завжди можна було піти до річки чи до тваринок і відключитися. Так, гірко було від того, що поруч немає мого чоловіка. Бо, насправді, це дуже наш формат відпочинку. Сергій взагалі за життя не вживав спиртного. А от просто прогулятися ми любили... Без гіркоти поки не виходить, проте світла було більше, -  Аліна  Карнаухова, дружина загиблого військовослужбовця.
Спілкування з природою та тваринами - ресурс для перезавантаження для тих, хто переживає військову втрату. Це доведено не тільки особистими спостереженнями, але і науково.  Навіть якщо кинути ведмідю яблуко, яке він спіймає - це вже піднімає настрій. Суть в тому, що коли тобі погано, опинившись в колі однодумців, які тебе розуміють, стає значно краще.  І дружини, і мами - всі були однією  командою підтримки. Ми створюємо одне для одно у звичайному життя, а на таких зустрічах все простіше. Наші  заходи БФ «Тапс» - це вже давня традиція, тренінги і форуми, коли всі говорять на одній мові - мові переживання втрати і подальшого взаєморозуміння. А поки тепла осінь, то варто насолоджуватися і сонянчними днями, щоб погрітися і в прямому і в переносному сенсі, - розповіла психологіня БФ Тапс, Олена Шилова. 
В усіх дослідженнях про психологічне відновлення мова йде про те, що взаємодія з природою надихає і підтримує у важкий час. Мозок добре реагує і відновлюється і перезавантажується - зявляються нові думки, мрії і навіть майбутнє стає світліше. 


Емоції  та обійми - на світлинах нашого фотографа волонтера Artem Baidala